سرور چیست؟
- انتشار : 21 ژانویه 2017
- ۲,۶۴۳
- بدون نظر
- دسته: سرورهای داخلی
در تعاریف متداول، سرور به کامپیوتری اطلاق میشود که به کامپیوترها یا سیستمهای سختافزاری متصل به شبکه خدمات میدهد. سرور به برنامهای اطلاق میشود که پاسخگوی درخواستهای سایر برنامهها در همان کامپیوتر یا کامپیوترهای متصل به شبکه است. طبق این تعریف، یک برنامه خاص در صورت دریافت دستورات برنامههای دیگر به عنوان سرور و در صورت ارسال دستور عمل میکند.
سرورها از طریق شبکه خدمات خود را ارائه میدهند، چه به کاربران خصوصی درون سازمانهای بزرگ و چه کابران عمومی از طریق اینترنت. برای مثال، وقتی شما عبارتی را در موتور جستجوگر وارد میکنید، این عبارت از طریق اینترنت به سرورهایی که تمام صفحات مربوطه را ذخیره کردهاند فرستاده میشود و سپس نتایج از سرور به کامپیوتر شما ارسال میشود.
واژه سرور کاربرد بسیار وسیعی در فناوری اطلاعات دارد و با وجودی که انواع مختلفی از محصولات تحت عنوان سرور نامگذاری میشوند (سختافزارها، نرمافزارها و سیستمهای عامل)، در تئوری به هر برنامهای که منابع خود را با یک یا چند برنامه دیگر به اشتراک میگذارد، سرور میگویند. برای نشان دادن این موضوع، مثال آشنای اشتراکگذاری فایل را در نظر بگیرید. در حالی که وجود فایل در یک سیستم آن را تبدیل به سرور نمیسازد، اما مکانیسمی که این فایلها را توسط سیستم عامل بین کلاینتها به اشتراک میگذارد سرور نامیده میشود.
با وجود اینکه هر کامپیوتر شخصی میتواند به عنوان سرور عمل کند، اما یک سرور اختصاصی قابلیتهایی دارد که آن را برای محیطهای بزرگ مناسبتر میسازد. از جمله این قابلیتها میتوان به پردازنده قویتر، رم ارتقا یافته، منبع تغذیه قویتر و اتصالات شبکه بیشتر اشاره کرد.
بین سالهای 1990 تا 2010 با افزایش استفاده از سختافزارهای اختصاصی شاهد حضور سرورهای جامع و اختصاصی بودهایم که از معروفترین این محصولات میتوان ابزار جستجوی گوگل را نام برد. بر اساس نوع خدمات پردازشی ارائه شده، سرورها در انواع مختلفی طبقهبندی میشوند.
انواع سرور
Web server: نرمافزار یا سختافزاری که امکان دسترسی به محتوا را از طریق اینترنت فراهم میکند.
Standalone server: نوعی سرور که زیرشاخه زیرساختهای یک شبکه بزرگتر محسوب نمیشود. در واقع یک سرور Standalone بدون وابستگی به یک منبع خارجی به کلاینتهای خود خدمات ارائه میکند.
Name server: سروری است که پروتکل name-service را پیادهسازی میکند.
Printer server: کامپیوتر یا دستگاهی است که از طریق شبکه به یک یا چند پرینتر و تعدادی کلاینت متصل شده و پس از دریافت فرمان پرینت از کلاینتها آن را به پرینتر مناسب منتقل میکند.
Proxy server: سروری است که نقش واسطه را بین کلاینتها و سرورهای دیگر ایفا میکند. وقتی کاربر بخواهد اطلاعاتی چون فایل، صفحات وب و سایر منابع را از سرور دیگری دریافت کند، به proxy server متصل میشود.
Sound server: سروری که دسترسی و استفاده از ابزارهای صوتی همچون کارت صدا را مدیریت میکند.
Application server: سروری که به اجرای یک سری برنامههای نرمافزاری خاص اختصاص یافته است.
Database server: یک برنامه کامپیوتری است که خدمات database به سایر کامپوترها یا برنامههای کامپیوتری ارائه میدهد که به آن مدل client-sever نیز میگویند.
Fax server: سیستمی است که در یک سرور شبکه محلی (LAN) نصب شده و به کاربرانی که به شبکه متصل هستند امکان ارسال و دریافت فکس را میدهد.
File server: یک نرمافزار یا یک سیستم سختافزاری به همراه نرمافزار است که فایلها را ذخیره میکند و آنها را از طریق شبکه با سایر کلاینتها برای خواندن و نوشتن به اشتراک میگذارد.
Game server: کاربران بازیهای کامپیوتری میتوانند با اتصال به این سرور به صورت آنلاین به انجام بازیهای گروهی بپردازند.
Home server: سروری برای منازل مسکونی است که از طریق یک شبکه خانگی و اینترنت به سایر دستگاههای داخل خانه خدمات ارائه میدهد.